Icoon succesverhalen

Anderen over familiebedrijf overdracht coach Helma de Lorijn

Eric Gugelot

Helma de Lorijn is de beste keuze gebleken voor mij. Zij weet precies wat ze moet doen om je als ondernemer te helpen. Ze weet hoofdzaken van bijzaken te scheiden, ze luistert goed, geeft de precies voldoende informatie, ze is direct en eerlijk. Bij Helma weet je altijd waar je aan toe bent. Om te starten met Ik Start Smart en Helma te kiezen als mijn coach is een van de beste beslissingen geweest in mijn leven.

Eric Gugelot - City Bootcamp

Ze weet binnen het proces al snel de vinger op de zere plek te leggen

José Muskens-Vos

Ruim tien jaar geleden zijn wij als familie met het overname traject van ons familiebedrijf gestart. Verschillende coaches hebben ons begeleid, allen op bedrijfsmatig gebied met als doel een overname passend binnen de wensen van de familie. Het doel van dit traject kwam steeds verder van ons af te staan, evenals de familieband. Door aannames en onduidelijke communicatie raakten we elkaar gedurende de jaren steeds meer kwijt.  Na een jaar rust binnen het traject kwamen mijn ouders in contact met Helma. We hadden de hoop verloren dat een andere coach ons weer tot elkaar kon brengen. Helma kijkt eerst naar de individuele personen en daarna naar het bedrijf. Ze weet binnen het proces al snel de vinger op de zere plek te leggen. Ze is positief, kritisch en duidelijk. Houdt van wakker schudden, goed uitdenken en dan aanpakken. En zal het niet nalaten om je af en toe een -altijd goed bedoelde en effectieve- schop onder je kont te geven.  Na een aantal individuele gesprekken en gezamenlijke gesprekken zijn we nu weer gezamenlijk op weg...

José Muskens-Vos (Mede-eigenaar) - Nederrijkswald

Na ieder gesprek was ik in mijn hoofd lekker door elkaar geschud, maar gewapend met een actieplan kon ik steeds vol energie aan de slag

Nienke Danhof

Coachingsgesprekken met Helma zijn voor mij zeer inspirerend geweest. Door Helma's manier van vragen en reageren word je aan het denken gezet maar vooral ook in actie. Na ieder gesprek was ik in mijn hoofd lekker door elkaar geschud, maar gewapend met een actieplan kon ik steeds vol energie aan de slag. Helma zorgt er voor dat je zelf in beweging komt. Je merkt vervolgens dat je omgeving hier op gaat reageren. Dit geeft een enorme kik, hierdoor lukt het je om dingen te bereiken die voorheen alleen vage dromen waren. In de gesprekken staan je talenten en je persoonlijke doelen centraal. Je valkuilen komen ook aan bod en je bespreekt hoe je deze kunt omzeilen. Doordat Helma je leert vanuit je talenten te werken, krijg je een enorme drive.

Nienke Danhof - Roses Body Care

Omdat vader al bekend en vertrouwd was met Helma hebben we deze noodkreet bij haar neergelegd.

Eveline Hendriks

Wij zijn inmiddels een familiebedrijf, 2 jaar geleden was het nog een eenmanszaak met 2 dochters Ieder had zijn eigen gedachten over de toekomst, maar onduidelijk was hoe én of we deze samen bedrijfsmatig konden gaan uitvoeren. Daarnaast hebben we ook een verleden waarin veel en heftige / emotionele dingen zijn gebeurd en voorgevallen, waarvan een ieder nog last, verdriet of woede had en op zijn eigen manier mee omging. Erover praten was moeilijk, omdat het soms heel hoog zat en dit snel leidden tot heftige reacties.

Om deze heftige situaties te voorkomen, werd er maar niet over gesproken en druppelde de emmertjes langzaam toch vol… Toen ‘een eventuele bedrijfsovername’ ter sprake kwam, kwamen er nog meer nieuwe emoties, gedachten en verwachtingen bij. We kwamen niet nader tot elkaar, het leek zelf dat we steeds verder van elkaar afdreven…

"Er werd een S.O.S. signaal uitgezonden…."

Omdat vader al bekend en vertrouwd was met Helma hebben we deze noodkreet bij haar neergelegd. Ze kwam voor het traject van een "bedrijfsovername” maar het we moesten veel verder terug, voordat we vooruit konden kijken. De zussen hadden als eerste een bierput open te breken. Die terug ging tot in de kinder- en pubertijd. Waarbij Helma al deze gesprekken goed stuurde, zodat ieder alles kon en mocht zeggen en er rustig naar elkaar geluisterd werd.

Na zo’n gesprek kon er dan altijd rustig naar huis gaan, zonder dat er met deuren gegooid werd, wat voor Helma met enige regelmaat wel gebeurde. In deze gesprekken, begeleid door Helma, leerde de zussen elkaar opnieuw kennen en daarmee elkaar opnieuw te accepteren. Een nieuwe start was gemaakt.

Toen in de relatie van de zussen een basis was gelegd, kon er ook gekeken worden naar de toekomst. Hiermee kwam de relatie tussen zussen en ouders aanbod. Omdat ieder ook zijn eigen rol en patroon had ontwikkeld binnen deze relatie, was Helma hierin heel waardevol. Zij laat ieder zijn karakter in zijn waarde, haalt het positieve in iemands karakter naar boven, laat dit de ander dan ook zien en ervaren en stuurt hierop verder.

Momenteel zijn we een V.O.F.!!! Helma begeleidt ons nog steeds, we kijken naar een toekomst waarin we allemaal onze eigen rol hebben, die past bij zijn eigen kwaliteiten en levensfase. Waarin we allemaal een fijn en goed gevoel hebben én een goed lopende zaak!

Eveline Hendriks - Wim Hendriks Plantencentrum

Want ondanks alle zakelijke beslommeringen vind ik het belangrijkste om dit alles te regelen in goede harmonie.

Willine Collins

Vorig jaar heb ik Helma benadert om ons te helpen met de bedrijfsovername. Onze zoon wilde ons bedrijf overnemen, maar er waren te veel onzekerheden. Door een intensief coachings traject staan nu alle neuzen dezelfde kant op. Is onze schoondochter aan boord om haar man te ondersteunen, en kunnen wij met een gerust hart "onze baby" aan hun overdragen. Vaak sta jezelf te dicht bij, een onafhankelijke derde, maakt veel duidelijk en helpt je de stappen te nemen die nodig zijn. Helma pakt de pijnpunten aan, luistert naar alle partijen en draagt oplossingen aan. Ik ben blij dat ik die stap genomen heb, want ondanks alle zakelijke beslommeringen vind ik het belangrijkste om dit alles te regelen in goede harmonie. Thx Helma

Willine Collins - Collins Chiropractie

de plannen van de dochters hoeven voor pap niet meer voor gepieker te zorgen.

Joyce Hendriks

Pap wordt bijna 65, hoe gaan we samen verder in ons familiebedrijf? Dat was een prangende vraag.

Pap, mijn zus en ik hebben allemaal onze eigen taken, goed geregeld op zich. Maar ja, we zijn uit hetzelfde hout gesneden en het kan dus ook behoorlijk hard botsen en zeker nu we het vaker gingen hebben over de overname. Mijn vader worstelde met het idee over hoe de dochters zijn taken over moeten gaan nemen en of de plannen & ideeën voor de toekomst van het bedrijf niet te ver afstond van al dat gene wat hij heeft opgebouwd. ‘Zou het bedrijf wel renderend zijn als van mijn koers wordt afgeweken?'

Van al dat gepieker had pap zoveel last dat hij de hulp in heeft geschakeld van Helma. Na ongeveer 1.5 jaar kunnen we zeggen dat het een super goede stap is geweest van pap. Niet alleen hij, maar ook mam, mijn zus en ik voelen ons meer samen dan ooit te voren. In 1.5 jaar tijd zijn mijn zus en ik sterker geworden, laten we pap meer zien (vooral ook in door een goed bedrijfsresultaat), dat de plannen van de dochters niet voor gepieker hoeven zorgen.

Samen met Helma heeft pap de rust gevonden om naar onze plannen te luisteren. Helma heeft mijn zus en mij geleerd hoe plannen uit moeten zetten in de jaren, voor calculatie en dan ook weer na calculatie en dan weer nieuwe plannen maken. Heerlijk om zo samen met pap, mam en mijn zus samen te werken. Wat een vooruitgang samen! Echt om kei trots op te zijn.

Joyce Hendriks - Wim Hendriks Plantencentrum

Coaching sessies met Helma de Lorijn zijn een beleving op zich

Cathy van Mastrigt

Coaching sessies met Helma de Lorijn zijn een beleving op zich. Helma houdt, in een rustige, vertrouwde en persoonlijke sfeer, een spiegel voor je op. Als je de keus hebt gemaakt om het coaching traject in te gaan dan moet je ook doorzetten om in die spiegel te gaan kijken en met jezelf te gaan communiceren. Je komt ontmoetingen tegen die je verbazen, dingen waar je liever niet naar kijkt, maar ook hele mooie, verrassende kanten die je veel moed en vertrouwen geven. Voor mijn coaching traject zat ik vast in ik weet niet hoeveel angsten; kan ik dat wel? moet ik dat wel? wat zullen de mensen wel niet denken? En ga zo maar verder. En daar wilde ik wel eens vanaf. Op een manier die geheel bij mij paste pakte Helma dit met mij aan en ik doorbrak de ene angst, twijfel en onzekerheid naar de andere. Waar ik eerst alleen naar de dingen kon kijken die waren misgelopen ging ik nu kijken naar wat goed liep. Nu kan ik naar allebei kijken en zien wat ik eruit kan leren en hoe ik elke keer weer een stap sterker sta. Als ik het in beelden mag uitdrukken: vroeger stond ik aan het strand aarzelend in de duinen te kijken naar het water en de golven, bang dat ik overspoeld zou raken. Dus maar beter om veilig aan de kant te blijven staan niet? Nu loop ik met veel energie naar het water toe, duik erin en geniet vooral van de hoge golven die op me af komen!

Cathy van Mastrigt - FEI Nanotechnologie

Ik stond op het punt de handdoek in de ring te gooien, maar door haar expertise zit ik nu weer goed in mijn vel en ga ik er weer voor!

Jolanda Hermens-Heesakker

Zolang alles loopt zoals het loopt, is er niets aan de hand. Helaas kreeg ik te maken met een ernstig zieke medewerker. Door de ziekte moest ik ineens behalve mijn eigen werkzaamheden, ook de zijne overnemen. Alle ballen in de lucht houden, zakelijk en privé, dat moest ik toch kunnen? Dat is ook heel lang goed gegaan. 

Toch kwam er een moment waarop ik voelde dat ik hulp nodig had. In eerste instantie dacht ik zelf dat ik geholpen was met het aanbrengen van structuur, door alle drukte was ik de weg kwijt. 

Helma had vrijwel direct door dat er meer voor nodig was om mij weer goed te laten functioneren. Ik was er erger aan toe dan ik zelf dacht. Eenmaal dat geaccepteerd te hebben, kon de coaching beginnen. (hij was al begonnen, maar dat wilde ik nog niet weten)

De persoonlijke benadering van Helma heb ik als zeer prettig ervaren. Ze is recht door zee, heeft humor en is erg betrokken. Door middel van opdrachten, lezen en praten ging het beetje bij beetje beter. Ik kreeg regelmatig een spiegel voorgehouden. Dan zie je dingen van jezelf, die je onderbewust misschien wel weet, maar niet wilt erkennen. Ook zag ik zaken waar ik mij niet van bewust was. Helma en ik hebben naast mijn persoonlijke ontwikkeling, ook gekeken naar de zakelijke werkzaamheden. 

Doordat ik het overzicht kwijt was, was alles mij teveel. Door heel gestructureerd letterlijk alles uit elkaar te halen wat in elkaar verweven was, kon ik zaken stap voor stap afhandelen. Helma liet mij zien dat het allemaal te doen is, wanneer ik al wandelend door mijn werkzaamheden ga in plaats van rennend.

Voor mij is er meer uitgekomen dan ik had verwacht. Als ik niet eerst aan mijn persoonlijkheid gewerkt had, had ik de zakelijke obstakels nooit uit de weg kunnen ruimen. Tevens is het heel goed voor mijn relatie geweest, samen hebben we ook de nodige gesprekken met Helma gevoerd, waardoor taken beter verdeeld zijn en wij elkaar beter begrijpen.

Of ik de coaching bij Helma zou aanbevelen? Absoluut! 

Ik stond op het punt de handdoek in de ring te gooien, maar door haar expertise zit ik nu weer goed in mijn vel en ga ik er weer voor!

Jolanda Hermens-Heesakker - Hoorus

Dit bericht is voor allen die nog twijfelen of een bedrijfscoach de investering waard is.

Mirande van der Veen-Blaauw

Dit bericht is voor allen die nog twijfelen of een bedrijfscoach de investering waard is. Laat ik daar nu heel duidelijk over zijn. Ja een bedrijfscoach is zeer de moeite waard. Echter, wie kies je als bedrijfscoach is essentieel. Ik heb gekozen voor Helma de Lorijn. Helma is mijn coach geweest. Het coachingstraject is echt elke cent waard geweest en nog.. De analyse die Helma  maakte was uitzonderlijk. Helma is duidelijk, effectief, soms confronterend en ook leuk met humor. Ja als je iemand om raad vraagt is het goed om hier iets mee te doen. Ik heb geleerd wat voor soort leider ik ben, wat doe ik gemakkelijk, wat vind ik moeilijk. Ik kreeg praktische handvatten. Helma is in staat om in korte tijd de hulpvraag goed in kaart te brengen, oplossingen en adviezen te geven.. Echt knap. Deze investering in mezelf en mijn bedrijf is zeer waardevol geweest.

Ik wens alle volgende klanten net zo'n resultaat..

Mirande van der Veen-Blaauw - Result Care

Een overdracht zonder gedoe?
Heb je een gevoel van nu of nooit?

Neem dan nu contact met mij op. Bel​ of mail.

Anderen over familiebedrijf overdracht coach Helma de Lorijn

Stuur mij de checklist

Checklist voor een goede overdracht van het familiebedrijf

Checklist
Icoon contact 024 - 356 78 25

Guldenstraat 20
6532 RL Nijmegen
helma@helmadelorijn.nl