Je herkent het vast. Dat moment dat je met je met de familie om de keukentafel zit en pa het gesprek begint met “Vroeger….." gevolgd door “zo hebben we het altijd gedaan, wij weten precies hoe het werkt”….
Met veel passie en overgave hebben pa en ma al sinds hun jonge jaren in en aan het bedrijf gewerkt. Door hun jarenlange ervaring, met successen en tegenslagen, hebben ze het bedrijf vorm gegeven naar eigen inzicht.
Jij kent het bedrijf inmiddels ook van binnen en van buiten, maar hebt toch een andere kijk op de bedrijfsvoering en zou graag een efficiëntieslag maken. Dat is niet altijd even makkelijk, vooral niet nu jij het bedrijf gaat overnemen…..
Ga je voor eigen visie of kies je voor loyaliteit?
Deze vraag komt regelmatig terug wanneer ik samen met de familie om tafel zit. Voor zowel de kinderen als de ouders is dit een gevoelig onderwerp.
Ik schreef hier eerder over.
Wat zijn de nadelen van het overnemen of het leiden van een familiebedrijf?
De nadelen van een familiebedrijf zijn heel divers en meestal gerelateerd aan het feit dat de gesprekken over het algemeen met bloedverwanten worden gevoerd. Een van de risico’s is dat de bedrijfsvoering kan worden verstoord door het persoonlijke belang of het familiebelang.
Familiebedrijven zijn daarentegen sterk. Ze hebben een stevige fundering door de hoge mate aan betrokkenheid in het bedrijf. Hierdoor zijn ze heel goed in relatiebeheer en over het algemeen zeer goede werkgevers, met een prettige werkomgeving. Familiebedrijven zijn de motor van onze economie.
Wat zijn dan de valkuilen van een familie bedrijf?
Allereerst de ingewikkelde communicatie door verstrengeling van familie- versus bedrijfsbelang. Deze verstrengeling kan leiden tot emotionele uitspattingen, waardoor de focus niet meer op het zakelijke belang ligt. Daar hoeft niets mis mee te zijn, maar het kan de besluitvorming vertragen of verdoezelen.
Familiebedrijf nadelen liggen in de traditie en filosofie, want die kunnen een benauwend effect hebben op vernieuwing en innovatie. Er ligt immers een basis waarmee het bedrijf jaren gewerkt heeft en dat schuif je als volgende generatie niet zomaar aan de kant. Om de familiebedrijf problemen op te lossen, moet je als opvolger sterk in de schoenen staan om het leiderschap van je ouders te evenaren. Zij hebben het bedrijf gebouwd op hun manier en zijn daarin gevormd door de uitdagingen die ze tegenkwamen.
De oprichter van het familiebedrijf kan moeilijk loslaten en beperkt daarmee de ruimte voor de volgende generatie om de leiding daadwerkelijk te kunnen overnemen. Daarnaast hebben de oprichters zich vaak geïdentificeerd met het bedrijf en hebben ze daarnaast geen eigen leven gecreëerd.
Dat zijn de belangrijkste familiebedrijf nadelen in het kort. De opvolger mag dus de uitdaging aangaan met alle voor- en nadelen die een familiebedrijf met zich meebrengt. Ik ken de valkuilen die mensen tegenkomen bij het overnemen van een familiebedrijf, lees meer in deze blog https://helmadelorijn.nl/blog/familie-relaties/de-zaak-overnemen-niks-gespreid-bedje.
Ben jij klaar om het familiebedrijf te gaan leiden? Met jouw eigen stijl van leidinggeven en als jij de strategie gaat bepalen?
Als familiebedrijf overdracht coach heb ik veel familiebedrijven en ondernemers succesvol begeleid. Heb jij vragen? Stel ze dan gerust. Bel me op nummer 06-30375515!
Ik hoor graag van je, Helma