Icon werkwijze

De zaak overnemen? Niks gespreid bedje!

“Hoe ga ik om met deze grote beslissing om de zaak over te nemen?”, vroeg Karel zich laatst hardop af en hij slaakte daarbij een diepe zucht.

“Ik kan me niet anders herinneren dan dat dit familiebedrijf een onderdeel van mijn leven is.
Samen met mijn vader hebben we de eerste steen gelegd. Toen was ik nog maar een dreumes.

De zaak overnemen betekent een levenslang commitment en ik kan dan echt niet over een paar jaar aankomen met dat ik er klaar mee ben. Het is het levenswerk van mijn ouders!

Er zijn een paar dingen waar ik echt tegenop zie en waar ik niet goed mee om kan gaan.
Ik zal een aantal dingen benoemen die mij zorgen baren. En ik kan hier soms echt van wakker liggen:

Mijn zus zit ook in het bedrijf en we zullen in de toekomst dus nauw moeten gaan samenwerken. Kunnen we dat?! Ik ben het vaak niet met haar eens. Ze lijkt niet zo vlot als dat ik ben. Ik heb gestudeerd en ik heb me ontwikkeld, dat kan ik van haar niet zeggen en ze kan soms heel traag zijn.

Desondanks gaat ze wel uit van een gelijke beloning en zeggenschap in het bedrijf. In een regulier bedrijf wordt er beloond op competenties, maar mijn ouders willen dat we gelijk op gaan! Gaat dit in de toekomst wringen? Zijn we gelijken, alleen maar omdat we bloedverwanten zijn?

Het personeel kijkt me soms met scheve ogen aan, zo van ”Die moet zich eerst maar eens bewijzen”. De-zoon-van komt binnen en gaat wel even de zaak overnemen en aansturen, lekker makkelijk zo’n gespreid bedje zeker. Ik heb soms het gevoel dat ik niet serieus genomen wordt door hen. En ja, ik maak fouten en ik kan nog niet álles overzien.

Ben ik een volwaardig gesprekspartner voor onze oudere relaties? Ik zal ook daar moeten laten zien dat ik een waardige opvolger ben. Het vakmanschap van mijn ouders staat alom bekend. Dat van mij nog niet.

Ik heb een andere kijk op de zaak, eigenlijk minder traditioneel dan die van mijn ouders.
Ben meer voor de modernere vlotte insteek en ik merk dat men daar niet altijd vertrouwen in heeft. Toch wil ik het echt zo doen. Ben ik te dominant, te voortvarend?

Er zijn momenten waarop ik erg onzeker ben!”

De meeste bedrijven die een succesvolle bedrijfsoverdracht familiebedrijf hebben gerealiseerd, die hebben daarbij begeleiding gehad. Tijdens de overdracht passeert de familie veel valkuilen en uitdagingen.

Als Familiebedrijf overdracht coach heb ik veel familiebedrijven en ondernemers succesvol begeleid. Heb jij vragen? Stel ze dan gerust. Bel me op nummer 06-30375515! Ik hoor graag van je, Helma

Afbeelding van het bericht 'De zaak overnemen? Niks gespreid bedje!'

Andere interessante blog-artikelen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

“Hoe ga ik om met deze grote beslissing om de zaak over te nemen?”, vroeg Karel zich laatst hardop af en hij slaakte daarbij een diepe zucht.

“Ik kan me niet anders herinneren dan dat dit familiebedrijf een onderdeel van mijn leven is.
Samen met mijn vader hebben we de eerste steen gelegd. Toen was ik nog maar een dreumes.

De zaak overnemen betekent een levenslang commitment en ik kan dan echt niet over een paar jaar aankomen met dat ik er klaar mee ben. Het is het levenswerk van mijn ouders!

Er zijn een paar dingen waar ik echt tegenop zie en waar ik niet goed mee om kan gaan.
Ik zal een aantal dingen benoemen die mij zorgen baren. En ik kan hier soms echt van wakker liggen:

Mijn zus zit ook in het bedrijf en we zullen in de toekomst dus nauw moeten gaan samenwerken. Kunnen we dat?! Ik ben het vaak niet met haar eens. Ze lijkt niet zo vlot als dat ik ben. Ik heb gestudeerd en ik heb me ontwikkeld, dat kan ik van haar niet zeggen en ze kan soms heel traag zijn.

Desondanks gaat ze wel uit van een gelijke beloning en zeggenschap in het bedrijf. In een regulier bedrijf wordt er beloond op competenties, maar mijn ouders willen dat we gelijk op gaan! Gaat dit in de toekomst wringen? Zijn we gelijken, alleen maar omdat we bloedverwanten zijn?

Het personeel kijkt me soms met scheve ogen aan, zo van ”Die moet zich eerst maar eens bewijzen”. De-zoon-van komt binnen en gaat wel even de zaak overnemen en aansturen, lekker makkelijk zo’n gespreid bedje zeker. Ik heb soms het gevoel dat ik niet serieus genomen wordt door hen. En ja, ik maak fouten en ik kan nog niet álles overzien.

Ben ik een volwaardig gesprekspartner voor onze oudere relaties? Ik zal ook daar moeten laten zien dat ik een waardige opvolger ben. Het vakmanschap van mijn ouders staat alom bekend. Dat van mij nog niet.

Ik heb een andere kijk op de zaak, eigenlijk minder traditioneel dan die van mijn ouders.
Ben meer voor de modernere vlotte insteek en ik merk dat men daar niet altijd vertrouwen in heeft. Toch wil ik het echt zo doen. Ben ik te dominant, te voortvarend?

Er zijn momenten waarop ik erg onzeker ben!”

De meeste bedrijven die een succesvolle bedrijfsoverdracht familiebedrijf hebben gerealiseerd, die hebben daarbij begeleiding gehad. Tijdens de overdracht passeert de familie veel valkuilen en uitdagingen.

Als Familiebedrijf overdracht coach heb ik veel familiebedrijven en ondernemers succesvol begeleid. Heb jij vragen? Stel ze dan gerust. Bel me op nummer 06-30375515! Ik hoor graag van je, Helma

Stuur mij de checklist

Checklist voor een goede overdracht van het familiebedrijf

Checklist aanvragen
Checklist
Icoon contact 06 - 30 37 55 15

Guldenstraat 20
6532 RL Nijmegen
helma@helmadelorijn.nl