Icon werkwijze

Afstand doen, moeilijk hoor

John is een klant wiens ouders richting pensioen gaan. Hij ziet de worsteling bij zijn ouders. Ze zijn bij lange na nog niet toe aan het afstand doen van de zaak.

Ze zitten nog boordevol ideeën en initiatieven. Iedere dag gaan ze weer met volle energie aan de slag in de zaak. Ze zijn in hoge mate betrokken bij alles wat er te doen valt in de zaak. Loslaten is er nog niet bij.

John vraagt zich af:

“Moeten mijn ouders kiezen? Ik vraag me af of ze misschien denken dat ze het eeuwige leven hebben. Soms zijn er wel geluiden over dat ‘vadertje tijd begint te tikken’, maar in hun handelen en gesprekken zie en hoor ik daar niets van terug.
Geen plan voor de toekomst lijkt het wel. ‘Mijn bedrijf, mijn kindje’, is het motto van mijn ouders en uiteraard doe je daar alles voor. Deze stelling leeft in mijn familie al zolang als ik mij kan herinneren.
Ze zijn in feite geïdentificeerd met het bedrijf. Mijn ouders zijn echt ‘mijn ouders’ maar de zaak is ook zeker belangrijk onderdeel van ons gezin. Wat als de zaak weg zou vallen onder hun bezieling? Wat gebeurt er dan met hun identiteit?

Ik maak me zorgen over hun toekomst maar zeker ook over de toekomst van het bedrijf.
De laatste stappen in hun beroepsleven en de overgang naar hun pensioen.
Mag en kan ik ze daarin ondersteunen? Ik vraag het me af.

En ik maak me zorgen over de familiebanden.
Ooit hebben ze de wens uitgesproken dat één van de kinderen ze zou opvolgen.
Maar we zien daar in de praktijk weinig van terug.

Ze vragen soms wel om hulp omdat ze wat ouder geworden zijn, ze zijn in de 60 inmiddels. Ik zou heel graag willen instappen in het bedrijf.
Maar ik wacht tot het juiste moment daar is.”

Als Familiebedrijf overdracht coach heb ik veel familiebedrijven en ondernemers succesvol begeleid.
Heb jij vragen? Stel ze dan gerust. Bel me op nummer 06-30375515!
Ik hoor graag van je, Helma

Afbeelding van het bericht 'Afstand doen, moeilijk hoor'

Andere interessante blog-artikelen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

John is een klant wiens ouders richting pensioen gaan. Hij ziet de worsteling bij zijn ouders. Ze zijn bij lange na nog niet toe aan het afstand doen van de zaak.

Ze zitten nog boordevol ideeën en initiatieven. Iedere dag gaan ze weer met volle energie aan de slag in de zaak. Ze zijn in hoge mate betrokken bij alles wat er te doen valt in de zaak. Loslaten is er nog niet bij.

John vraagt zich af:

“Moeten mijn ouders kiezen? Ik vraag me af of ze misschien denken dat ze het eeuwige leven hebben. Soms zijn er wel geluiden over dat ‘vadertje tijd begint te tikken’, maar in hun handelen en gesprekken zie en hoor ik daar niets van terug.
Geen plan voor de toekomst lijkt het wel. ‘Mijn bedrijf, mijn kindje’, is het motto van mijn ouders en uiteraard doe je daar alles voor. Deze stelling leeft in mijn familie al zolang als ik mij kan herinneren.
Ze zijn in feite geïdentificeerd met het bedrijf. Mijn ouders zijn echt ‘mijn ouders’ maar de zaak is ook zeker belangrijk onderdeel van ons gezin. Wat als de zaak weg zou vallen onder hun bezieling? Wat gebeurt er dan met hun identiteit?

Ik maak me zorgen over hun toekomst maar zeker ook over de toekomst van het bedrijf.
De laatste stappen in hun beroepsleven en de overgang naar hun pensioen.
Mag en kan ik ze daarin ondersteunen? Ik vraag het me af.

En ik maak me zorgen over de familiebanden.
Ooit hebben ze de wens uitgesproken dat één van de kinderen ze zou opvolgen.
Maar we zien daar in de praktijk weinig van terug.

Ze vragen soms wel om hulp omdat ze wat ouder geworden zijn, ze zijn in de 60 inmiddels. Ik zou heel graag willen instappen in het bedrijf.
Maar ik wacht tot het juiste moment daar is.”

Als Familiebedrijf overdracht coach heb ik veel familiebedrijven en ondernemers succesvol begeleid.
Heb jij vragen? Stel ze dan gerust. Bel me op nummer 06-30375515!
Ik hoor graag van je, Helma

Stuur mij de checklist

Checklist voor een goede overdracht van het familiebedrijf

Checklist aanvragen
Checklist
Icoon contact 06 - 30 37 55 15

Guldenstraat 20
6532 RL Nijmegen
helma@helmadelorijn.nl