Onenigheden kennen we allemaal. Vaak gaat het om kleine meningsverschillen die met wat goede wil en een compromis snel weer vergeten zijn. Maar soms is er die ongemakkelijke stilte voor de storm, dat onderbuikgevoel dat je misschien hebt genegeerd. Alles lijkt op een doodnormale werkdag zijn gangetje te gaan, tot het moment waarop iemand de kamer binnenstormt en de emoties hoog oplopen.
Dat onschuldige verschil van inzicht blijkt ineens een diepgeworteld conflict dat maanden, of zelfs jaren, heeft liggen sluimeren. Het familiebedrijf, het fundament van jullie gezamenlijk leven en werk, staat ineens onder druk. De communicatie is volledig misgelopen, het vertrouwen binnen de familie heeft ineens plaats gemaakt voor een zwaar gevoel in de maag.
Dit scenario is geen uitzondering. In mijn werk als business coach zie ik het regelmatig terugkomen. Wist je dat maar liefst 60% van de overdrachten binnen familiebedrijven spaak loopt door een gebrek aan communicatie en vertrouwen? Conflicten die nooit zijn uitgesproken, monden uit in een situatie waar iedereen buikpijn van heeft en mensen op hun tenen lopen.
Waarom gebeurt dit zo vaak?
In familiebedrijven zijn de zakelijke en privébelangen vaak zo verweven dat mensen het overzicht kwijtraken. Beslissingen worden niet altijd genomen op basis van wat zakelijk het beste is, maar worden beïnvloed door emoties, familietradities, en onuitgesproken verwachtingen. Dit kan leiden tot situaties waarin ogenschijnlijk kleine meningsverschillen uitgroeien tot emotionele conflicten.
Machtsspelletjes en emoties die je op de werkvloer meeneemt, werken vaak ook thuis door. Aan de keukentafel blijft het gesprek over werk hangen, en de spanningen kunnen zelfs de meest hechte familie uit elkaar drijven. Iedereen wil graag eenheid en harmonie, maar door de onuitgesproken gevoelens blijft de oplossing hangen.
Typische voorbeelden van familiebedrijfsruzies
Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende situaties die ik in de praktijk tegenkom:
Investeren of behouden
Tijdens een economische crisis wil een van de familieleden uitbreiden en investeren, terwijl een ander de voorkeur geeft aan voorzichtigheid. De laatste is bezorgd over zijn pensioen en denkt ook aan de toekomst van zijn eigen kinderen, die wellicht in het bedrijf willen stappen. Het lijkt een zakelijk meningsverschil, maar emotionele belangen maken het vrijwel onmogelijk om een besluit te nemen.
Familie boven alles?
Een medewerker die niet naar behoren functioneert en de bedrijfsresultaten schaadt, zou normaal gesproken worden ontslagen. Maar als die medewerker een neef is en zijn ouders in het verleden veel voor de familie hebben betekend, wordt het lastig. De zakelijke belangen worden opgeofferd om de familiedynamiek in stand te houden, ten koste van het bedrijf.
Liefde op de werkvloer
Twee broers runnen sinds kort het familiebedrijf met succes, maar dan trouwt een van hen met een manager binnen het bedrijf. Deze nieuwe familierelatie lijkt in eerste instantie geen probleem, tot de manager ook meer inspraak wil. De vrouw van de andere broer eist vervolgens ook een stem in het geheel, en wat volgt, is een golf van onderlinge spanningen en onenigheden.
Ouders kunnen niet loslaten
Ouders willen hun kinderen meer verantwoordelijkheid geven om het bedrijf over te nemen, maar vertrouwen er niet op dat ze de juiste kennis hebben. Elke beslissing van de kinderen wordt kritisch bekeken en regelmatig teruggedraaid. De kinderen raken gefrustreerd, en de ouders zijn niet tevreden. Het gevolg? Het bedrijf raakt verlamd door een gebrek aan duidelijk leiderschap en toenemende spanningen.
Het gesprek openen
Het lijkt zo simpel: gewoon met elkaar praten. Maar in werkelijkheid is het gesprek openen over dit soort diepgewortelde familieconflicten allesbehalve eenvoudig. Er spelen trots, schaamte, en de angst om de harmonie verder te verstoren. Veel familiebedrijven worstelen met het idee om hulp van buitenaf te vragen. Er heerst de gedachte dat ze het zelf moeten kunnen oplossen, zonder externe inmenging.
Maar juist die hulp kan cruciaal zijn. Als business coach ben ik vaak getuige geweest van hoe externe begeleiding een verschil kan maken. Het kan escalaties voorkomen en de weg vrijmaken voor herstel, vertrouwen, en groei. Soms is het de enige manier om een familiebedrijf zonder kleerscheuren door een stormachtige overdracht te loodsen.
Er is altijd een oplossing
Ben jij onderdeel van een familiebedrijf en herken je jezelf in een van deze voorbeelden
Laat jij je leiden door trots of schaamte, of ben je bereid om het gesprek aan te gaan en op zoek te gaan naar een oplossing? Het is nooit te laat om een stap te zetten in de goede richting.
Laten we samen voorkomen dat het familiebedrijf ten onder gaat aan onuitgesproken conflicten.
Ik help je graag om een solide basis van communicatie en vertrouwen op te bouwen, zodat jullie als familie én als bedrijf kunnen floreren.
Neem vrijblijvend contact met me op om te bespreken wat er in jullie familiebedrijf speelt. Ik denk graag mee in oplossingen.
Bel me gerust mijn direct telefoonnummer is 06-30375515!
Ik hoor graag van je.
Wil je al direct zelf aan de slag? Download dan mijn gratis werkboek.
Warme groet,
Helma