De generatie die nu op het punt staat hun familiebedrijf over te laten nemen, dat is de generatie Babyboomers. Een groep hardwerkende aanpakkers die door ervaring wijs is geworden. Vaak hebben ze geen tijd of ruimte gebruikt om opleidingen te volgen. “Gewoon de handen uit de mouwen steken en aanpakken” is hun motto.
Hun opvolgers zijn vaak hoger opgeleid en hebben niet zoveel op met het motto van hun ouders. Wel alle respect voor die aanpak, maar toch liever een andere manier van werken. Dit kan wel eens leiden tot een heel andere manier van omgaan met zaken binnen hetzelfde project. Goede communicatie daarover is van groot belang.
Daarover wil ik dit verhaal met je delen.
Vader loopt altijd met een potlood achter zijn oren door de loods en maakt notities. Op die manier weet hij wat er wel of niet nog op voorraad is en wat er besteld moet worden. Dat doet hij al jaren zo en hij voelt zich daar goed bij en ach ja soms zit hij er eens naast, dat kan gebeuren.
Zijn nakomelingen die het familiebedrijf gaan overnemen gebruiken Excel als calculator en vertrouwen daar helemaal op. Ze zien in de statistieken dat vader met regelmaat te veel of te weinig besteld en dat kost het bedrijf geld.
“Dat kan beter”, zeggen ze tegen hun vader. De response van vader is echter “Ja, jullie zitten daar maar achter de computer en hebben geen idee wat er allemaal in de loods gebeurt. Jullie zien bepaalde zaken niet omdat jullie niet op de werkvloer zijn. Wisten jullie dat die en die verpakkingen veranderd zijn? En dat er daardoor anders gestapeld moet worden? Dat de routing daardoor moet veranderen? Rekenen jullie dat maar eens door op die computer van jullie. Eens kijken wat er geld kost!”
Dus BAM! de sfeer is gezet, kwestie van een generatieconflict.
Ik vind het altijd weer leuk om uit twee tegenstellingen het beste naar boven te halen.
Wat denken jullie, beste opvolgers? Wat kun je meenemen uit de stelling van je vader?
En beste vader, wat zou het voordeel van automatiseren kunnen zijn?
Het is mooi om te zien dat de ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen van de generaties elkaar kunnen aanvullen en hoe ze van elkaar kunnen leren. Na wat heen en weer gepraat lijkt het iedereen zinvol om eerst maar eens met elkaar mee te kijken in de praktijk en daar werkelijk te ervaren wat de voor- en nadelen zijn van ieders handelen.
Leer van elkaar!
De vader ontdekte de geweldige mogelijkheden van automatiseren en ziet dat het echt geen hogere wiskunde betreft om er mee te kunnen werken. De opvolgers zien het belang in van meer contact met de werkvloer. Ze spreken de personeelsleden vaker en krijgen een beter gevoel bij het product dat ze verhandelen.
Herken jij of je familie in het bovenstaande verhaal? Hebben jullie ook een generatie brug te slaan? Als familiebedrijf overdracht coach heb ik veel familiebedrijven succesvol begeleid.
Heb jij vragen? Stel ze dan gerust. Bel me op nummer 06-30375515!
Ik hoor graag van je, Helma