Icon werkwijze

Bij het familiebedrijf overnemen wil de vader dit en de kinderen dat

Ik hoor regelmatig hoe mensen echt klem zitten tussen de belangen die er spelen binnen de familie als het gaat om het familiebedrijf overnemen. Het verlamt hen allemaal.
Wat een gedoe om zo op eieren te moeten lopen. Hoe krijgen ze in vredesnaam het gesprek dat ze willen voeren vlot getrokken?

Gisteren hoorde ik dit verhaal aan de keukentafel:

“Mijn vader is dit familiebedrijf begonnen en ik vind dat hij alleen al daarom alle respect verdient als het gaat om de bedrijfsbelangen. Maar waar ik moeite mee heb is zijn vasthoudendheid aan zijn rol als de oprichter van het bedrijf.

Mijn vader ís het bedrijf. Hij heeft zich ermee geïdentificeerd en dat heeft hij altijd met heel veel plezier gedaan en in zijn eentje. Maar ja, nu moeten en willen we samen.

Mijn broer wil samen met mij het familiebedrijf overnemen. We hebben ieder onze eigen interesses en zoeken samen naar oplossingen om ons deel in het bedrijf vorm te geven. Een flinke puzzel die we moeten oplossen.

We hebben alle vertrouwen in de toekomst en houden elkaars belangen scherp. Dat betekent soms compromissen sluiten om eruit te komen. Dat is niet gemakkelijk maar wel noodzakelijk om dit mooie bedrijf over te nemen en voort te zetten.

Onze grootste zorg is of onze vader bereid is ons de hand te reiken en ons de kneepjes van het bedrijf bij te brengen. Alles zit in zijn hoofd en precies daar neemt hij ook zijn besluiten. Zonder ons daarin te kennen. Kan hij daarin een coachende rol aannemen? Ik vraag het me af. Maar wat zou dat fijn zijn, daar kijken we echt naar uit!

Het lijkt me ook niet makkelijk voor hem om dat nu anders te doen. Maar ja, hoe krijgen we het anders rond en overgedragen? We zouden zo graag samen willen werken mét hem. Samen met plezier de bedrijfsoverdracht vlot trekken. In onze droom zien we onze ouders graag trots vertellen aan anderen dat we het zo goed sámen hebben gedaan.”

Als Familiebedrijf overdracht coach heb ik veel familiebedrijven en ondernemers succesvol begeleid. Heb jij vragen? Stel ze dan gerust. Bel me op nummer 06-30375515! Ik hoor graag van je, Helma


Afbeelding van het bericht 'Bij het familiebedrijf overnemen wil de vader dit en de kinderen dat'

Andere interessante blog-artikelen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik hoor regelmatig hoe mensen echt klem zitten tussen de belangen die er spelen binnen de familie als het gaat om het familiebedrijf overnemen. Het verlamt hen allemaal.
Wat een gedoe om zo op eieren te moeten lopen. Hoe krijgen ze in vredesnaam het gesprek dat ze willen voeren vlot getrokken?

Gisteren hoorde ik dit verhaal aan de keukentafel:

“Mijn vader is dit familiebedrijf begonnen en ik vind dat hij alleen al daarom alle respect verdient als het gaat om de bedrijfsbelangen. Maar waar ik moeite mee heb is zijn vasthoudendheid aan zijn rol als de oprichter van het bedrijf.

Mijn vader ís het bedrijf. Hij heeft zich ermee geïdentificeerd en dat heeft hij altijd met heel veel plezier gedaan en in zijn eentje. Maar ja, nu moeten en willen we samen.

Mijn broer wil samen met mij het familiebedrijf overnemen. We hebben ieder onze eigen interesses en zoeken samen naar oplossingen om ons deel in het bedrijf vorm te geven. Een flinke puzzel die we moeten oplossen.

We hebben alle vertrouwen in de toekomst en houden elkaars belangen scherp. Dat betekent soms compromissen sluiten om eruit te komen. Dat is niet gemakkelijk maar wel noodzakelijk om dit mooie bedrijf over te nemen en voort te zetten.

Onze grootste zorg is of onze vader bereid is ons de hand te reiken en ons de kneepjes van het bedrijf bij te brengen. Alles zit in zijn hoofd en precies daar neemt hij ook zijn besluiten. Zonder ons daarin te kennen. Kan hij daarin een coachende rol aannemen? Ik vraag het me af. Maar wat zou dat fijn zijn, daar kijken we echt naar uit!

Het lijkt me ook niet makkelijk voor hem om dat nu anders te doen. Maar ja, hoe krijgen we het anders rond en overgedragen? We zouden zo graag samen willen werken mét hem. Samen met plezier de bedrijfsoverdracht vlot trekken. In onze droom zien we onze ouders graag trots vertellen aan anderen dat we het zo goed sámen hebben gedaan.”

Als Familiebedrijf overdracht coach heb ik veel familiebedrijven en ondernemers succesvol begeleid. Heb jij vragen? Stel ze dan gerust. Bel me op nummer 06-30375515! Ik hoor graag van je, Helma


Stuur mij de checklist

Checklist voor een goede overdracht van het familiebedrijf

Checklist aanvragen
Checklist
Icoon contact 06 - 30 37 55 15

Guldenstraat 20
6532 RL Nijmegen
helma@helmadelorijn.nl