Icon werkwijze

Mond dicht of open, de familiebedrijf nadelen

Ruzie of op zijn minst wrijving binnen een familiebedrijf is een bekend verschijnsel.
Een van de nadelen van een familiebedrijf.
Als ik bij deze familie binnenkom voel ik die onderhuidse spanning al. Ik zie het aan de gesloten lichaamshouding. De verhoudingen zijn uit balans en dat is al geruime tijd zo.

De familie is inmiddels vertrouwd geraakt met ontwijkend gedrag. Ze gaan confrontaties uit de weg om de lieve vrede te bewaren. Ze praten liever niet over bepaalde zaken omdat ze de uitkomst echt al wel weten. Het gaat toch immers altijd zo!
Hij houdt zijn mond niet dicht en zij doet hem niet open.

De kinderen die het bedrijf gaan overnemen hebben last van de nadelen van een familiebedrijf: “Ik vind het niet leuk meer” zegt zij. “Ik ook niet” zegt hij.
Hoe komen ze hier in vredesnaam uit. Er staat een overname voor de deur, maar ze kunnen niet eens met elkaar praten.

Dit gaat zo niet goed komen. Er hangt een donkere wolk boven hun hoofd en daarmee ook boven het bedrijf. De personeelsleden krijgen het ook allemaal mee en willen dat liever niet.

De ouders hebben zich inmiddels teruggetrokken en zijn bereikbaar als dat nodig is. Ze hebben alle vertrouwen in de competenties van hun kinderen. Ze kijken op gepaste afstand toe hoe de twee worstelen. En ze gaan ervan uit dat ze er wel uitkomen.

Trots bij hem en schaamte bij haar maakt dat ze het gesprek niet aangaan samen.
Als hij nu eens zijn mond dicht hield en zij die mond eens open zou doen….

Terugvallen op hun ouders is geen optie. Ze ‘wisten het immers beter’ en hebben samen een nieuwe koers uitgezet en flink geïnvesteerd in modernisering en automatisering van het bedrijf. De ouders vonden dat ze te snel gingen maar zoon en dochter waren overtuigd van hun aanpak.

Nu blijkt technisch gezien alles ook goed te werken, het loopt perfect. Maar in de snelheid zijn ze de communicatie uit het oog verloren en bijscholing van het personeel en zichzelf vergeten. Nu de grote lijnen zijn uitgezet en de overname een feit wordt, vinden ze elkaar niet meer. Au, dat doet pijn!

In feite ligt de huidige focus op de verschillen tussen hem en haar en niet meer op het gezamenlijke doel. Ze hebben allebei te veel hooi op de vork genomen. Een poging doen om een pas op de plaats te maken mislukt meestal. Die poging om te bezinnen over waar ze mee bezig zijn mondt meestal uit in dat de een wegloopt of dat de ander dichtklapt.

Waar ze het gelukkig wel alle twee over eens zijn is dat ze zo niet verder willen en kunnen. Om die reden ben ik uitgenodigd om met ze mee te kijken. Om samen met hen de lucht te klaren, zodat er weer ruimte komt. Ruimte voor dat wat ze in de start van de samenwerking zo verbond. En de eerste stap hierin zal zijn om met elkaar een nieuwe communicatievorm te vinden voor hen beiden.  

Herken jij jezelf of je familie in het bovenstaande verhaal?

Als familiebedrijf overdracht coach heb ik veel familiebedrijven en ondernemers succesvol begeleid.
Heb jij vragen? Stel ze dan gerust. Bel me op nummer 06-30375515!

Ik hoor graag van je, Helma

Andere interessante blog-artikelen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte