In aflevering 3 van Herrie in de Druiventros vinden er verschillende gesprekken plaats tussen de familie Mutsaers en Herman & meneer Reimers. De jonge generatie moet het overnemen en de oudere generatie moet loslaten. De ouders zeggen wel te willen, maar toch lijkt het niet te gebeuren. Waarom is dat zo? En gebeurt dat vaker in een familiebedrijf?
Vastgeroeste patronen
Je kunt er als mens niet veel aan doen, patronen verzinken zo in je dagelijkse routine dat je zonder het te merken blind wordt voor je eigen bezigheden.
Hetzelfde geldt voor veel familiebedrijven; er is vaak sprake van vastgeroeste patronen. De oude generatie heeft het bedrijf opgebouwd en vindt het moeilijk afstand te nemen. Tegelijkertijd zie ik vaak dat het personeel dat met de oude generatie is ‘opgegroeid’, blijft zoeken naar de goedkeuring van de oude generatie. Dit is precies wat we vorige week bij De Druiventros zagen.
Soms is een ouder zo charismatisch dat ze daarmee de ontwikkeling van de kinderen in de weg staan. In een ruimte krijgt hij of zij de aandacht, terwijl dat helemaal niet de bedoeling is. Ze willen wel loslaten, maar tegelijkertijd trekken ze onbewust klanten en personeel naar zich toe.
Hoe neem je afstand van de zaak?
Wat kun je als loslatende generatie doen om het afstand nemen gemakkelijker voor je omgeving, maar ook voor jezelf, te maken?
Het heeft te maken met elkaar ruimte geven, afspraken maken hoe het moet en elkaar aanspreken als het niet goed gaat.
In het geval van Ad en Mieke van De Druiventros begint dat bijvoorbeeld met het communiceren richting de opvolgers Janny en Rob dat zij nu aan het roer staan. Ook dienen zij dit duidelijk aan het personeel te communiceren. Wat Ad en Mieke daaraan kunnen toevoegen is dat ze achter de schermen nog wel zaken samen bespreken. Dan weet iedereen dat er nog wel betrokkenheid is, echter dat dit achter gesloten deuren gebeurt. Janny en Rob krijgen dan een eerlijke kans om de leiding te nemen.
Officiële overdracht van de verantwoordelijkheden
Niet te onderschatten is de rol van het personeel. In aflevering 3 van De Druiventros was duidelijk te zien dat het personeel op kwam voor Ad en Mieke. Om te voorkomen dat er ruis op de lijn komt is het van belang dat het personeel bij de officiële overdracht is van de oude generatie naar de jonge generatie.
Vervolgens moet de oude generatie ook daadwerkelijk loslaten en de verantwoordelijkheid doorgeven aan de volgende generatie. Dat is lastig want:
- Je ziet af en toe iets wat fout gaat en je denkt: ‘dat regel ik wel even’
- Het personeel ziet jou nog steeds als de ‘echte baas’ en zoekt (vaak ook onbewust) naar de goedkeuring van jou als oude generatie
- Je kunt het werk toch niet missen en je komt goed bedoeld regelmatig kijken en een handje helpen
- Als jonge generatie laat je jezelf af en toe nog overtroeven door je ouders. Ze waren immers zo lang de baas.
Hoe gaat de familie Mutsaers nu verder?
Vanavond zie je in aflevering vier mijn ontmoeting met de familie Mutsaers. De komende weken ga ik met de familie aan de slag om ze te helpen de patronen te herkennen in hun gedrag. Ben je benieuwd naar mijn aanpak? Blijf kijken naar Herrie in de Druiventros; om 21.30 uur op RTL4.
Heb je de aflevering van vorige week gemist? Je kunt hem hier terugkijken.
Als familiebedrijf overdracht coach heb ik veel familiebedrijven en ondernemers succesvol begeleid. Wil jij jouw bedrijf ook op een prettige manier overdragen? Boek een strategiesessie met mij of bel me met al je vragen. Telefoonnummer 06 - 30 37 55 15! Ik hoor graag van je, Helma